Under hösten genomförde jag en undersökning för att ännu bättre förstå vad som är skillnaden som gör skillnad i förändringsprocesser. Vad är det egentligen som skiljer de enkla och smärtfria från de svåra och besvärliga?

132 personer hjälpte mig med sina erfarenheter. Ett antal intressanta saker gick att utläsa. Här är en av dem.

TED talk TIPS
Problemet med känslor är att vi inte kan döva dem selektivt. Nedtryckandet av det som känns jobbigt lägger locket på för det som känns kul, roligt, mysigt, spännande. Att våga vara sårbar,  imperfekt och acceptera att det ibland gör ont är nyckeln till lyckan. Lite mindre mellanmjölk helt enkelt.

TED talk TIPS
Tänker att det aldrig kan skada att tro på dessa studier som likställer ett leende med 200.000 chokladkakor, 25.000 USD på fickan och ett antal år extra att njuta av. Dessutom påstås det ge dig good looks och en aura av kompetens. 

TED Talk TIPS
Lidit i glasskön när man måste bestämma sig för två av de fyrtio smakerna och slutligen landat i vanilj och jordgubb? Legat vaken och undrat vad du missade när du inte valde det andra semestermålet? Bannat dig själv eftersom valet var ditt och ingen finns att skylla på? Har det moderna samhället gett oss fler möjligheter och val än våra hjärnor mår bra av?

SCIENCE ALERT
Människoarter har vandrat på jorden i ett par miljoner år. Vår egen art - Homo Sapiens - i sådär en 200.000 år. Typ jättelänge, fast i det stora perspektivet väldigt kort. Forskarna tror att för ungefär 50-70.000 år sedan genomgick vår art och våra hjärnor en markant förändring. En förändring som för alltid ändrade spelplanen och maktbalansen på planeten jorden…Människoarter har vandrat på jorden i ett par miljoner år. Vår egen art - Homo Sapiens - i sådär en 200.000 år. Typ jättelänge, fast i det stora perspektivet väldigt kort. Forskarna tror att för ungefär 50-70.000 år sedan genomgick vår art och våra hjärnor en markant förändring. En förändring som för alltid ändrade spelplanen och maktbalansen på planeten jorden…

SCIENCE ALERT  
Vetenskapen har de senaste åren intresserat sig för värdet av mindfulness och meditation. Förmågan att vara helt i nuet. Att utan att värdera och döma bara registrera vad våra sinnen tar in. En stor del av forskningen pekar i samma riktning – det gör konkret skillnad. Inte bara i hur vi mår och fungerar, det sker också fysiska förändringar i hjärnan som håller den starkare, yngre och mer motståndskraftig.

TED Talk TIPS
Är lycklig summan av de stunder vi upplevt lycka eller hur vi väljer att minnas våra stunder? Hur påverkas lycklig av hur vi väljer att forma de minnen som skapar vår livshistoria?The riddle of experience vs. memory - Daniel Kahneman

SCIENCE ALERT
Forskningsrönen duggar tätare än dropparna i ett ihållande novemberregn. Ibland banbrytande, ibland i samma fåra, ibland helt motsägelsefullt. Varningstexten är dock på sin plats när media väljer att dra egna slutsatser på säljande rubriknivå. Sällan kan saker bevisas på det sätt som säljer de flesta lösnumren. Läs om det kritiska tänkandet…

TED Talk TIPS
Simon Sinek beskriver med passion det som skapar den äkta passionen - den djupare förståelsen för varför.